Tuesday, September 17, 2013

Belive it or NOT




Assalamulaikum wtb.

Alhamdulilah jari aku masih menekan kekunci huruf yang ada di laptop ini. *amboi ayat! tak menahan!*

hahaha! anyway. Aku tahu aku dah lama sangat tak hupdate something dalam blog aku ni.Memang dah lama sangat babe. Sebab masa dan waktu dan juga suasana tak mengizinkan aku unutk update macam2 dalam blog ni. al maklum. Phone canggih takde. Internet pun tak de. nak buat guane kan? *huh! mek Kecek klate * hahah.


Anyway, Ladies and Gentlemen, today I'm going to share about my experiences. *pergh! speaking* haha.
Pengalaman ku, berada di sri pentas. Haaa.. jangan tak tahu. Aku tak pernah jejak kaki kat Sri Pentas. Tetibe aku telah mengumum kan di sini yang aku telah menjejak kan kaki di SRI PENTAS.

"DUNIA LIHAT LAH AKU MENJEJAK KAN KAKI DI SRI PENTAS, BANDAR UTAMA"


okay itu sangat "naa rap kann" haa.. mai bahasa Thai plak. Maksud nyer " annoying ". Ada paham anak murid semua.?? *paham cegu*  Bagus :D

Okay lah sambung balik. Aku berada di Sri Pentas untuk Ujibakat Pencarian Hos Tv Raudhah. Believe it or Not lah kan? aku memang suka buat kerja giler macam ni. Aku pergi bersama kawan aku. Alang2 temankan dia sekali pergi ujibakat. Pada mula memang tak nervous tapi, bila dah jumpa stage dia baru nak datang perasaan nervous tu.. Aishh~ 

Tapi Alahamdulilah, dengan apa yang ada aku dah all out dalam ujibakat itu. Tujuan aku pergi ujibakat itu, bukan nak cari popularati *eh? betul ke aku eja?* tetapi aku nak cari pengalaman. Like what my sister said 

"INGAT, DATANG BUKAN NAK MASUK OR NAK CARI POPULARATI, TETAPI DATANG UNTUK PENGALAMAN. MAKE IT MORE AWESOME BECAUSE IT'S YOUR FIRST TRYING"

 ye kak.. -.-


Secara jujur nya aku tak mengharap pun aku akan di terima. Sebab dan kenapa, pesaing nya sangat ramai dan, merek mempunyai kekuatan masing2. Mereka mempunyai kelebihan masing, dan aku percaya aku juga mempunyai kekuatan masing2 tapi, mungkin aku punya kekuatan belum setanding dengan mereka yang masuk uji bakat ini. Jujur aku kata kan memang sangat ramai. okay. SANGAT RAMAI. Masing2 ada style dan cara pengacaraan sendiri.


Tak di akui juga ramai yang berwajah cantik di sana. Bila di soal adakah ini ujibakat pertama. Most of them cakap pertama juga. Okay. samalah kita senasib. Masa ujibakat ini, aku banyak tengok perangai manusia. Sorry to said, ramai yang macam potong barisan then ramai yang curi2 masuk. Apa lah.. kenapa tak tunggu ajer giliran korang. akan sampai jugak nanti giliran korang. tak payah lah nak curi2 masuk. Aku tunggu dari jam 10 sampai 4 petang baru selesai uji bakat. Tak ada masalah pun. Tak salah korang tunggu giliran. Jangan lah berebut2. Nanti sampai stage tak cakap pape. Muka dah lawa dah aku tengok semua, cuma perangai tu ubah lah sikit. Just bagi kerjasama ajer. Tak kan tak boleh kot. Aku dgn kawan aku duduk ajer tempat yang sama sebab tak nak orang amik suka hati tempat kitaorang. Ramai yang aku tgk. Sepatut nya barisan kami patut pergi hadapan. Tiba-tiba ada pulak budak perempuan mana terus duduk depan kitaorang. Aku dgn member aku, dgn akak sebelah aku muke tak puas hati. Budak perempuan tu pulak, muka tak bersalah langsung. Siap boleh gelak2 dengan kawan2 dia lagi tu. Aihhh~ tak salah pun bagi kerjasama kau start dari belakang. 

Apa pun ujibakat aku berjalan dengan tenang and ada sedikit gugup. SEDIKIT tapi aku puas hati. Aku selalu ingat kan dalam diri aku, sama ada aku dapat or tak. Aku tak pernah menyesal pergi uji bakat tu. Menambah kan pengalaman dan dapat kelebihan yang lain. Anyway, Thanks for all my members support. My family support. Doa kan yang terbaik untuk aku. Dan aku akan doa kan yang terbaik untuk korang. InsyaAllah. May Allah bless you all :*


Pentas yang DUP DAP DUP DAP para peserta 

Cari lah aku kalau dapat :P
Peserta sedang menunggu giliran

My entire. Jubah Merah and Half Moon putih 
Borang Uji Bakat.



*maaf lah gambo tak banyak yer :D *

Sunday, January 20, 2013

Terima Kasih Allah :')

Assalamulaikum.

Okay fine,  aku tahu dah lama sangat tak update blog. dah berhabuk sangat dah ni. nak tipu jap. *fuhh! fuhh!* banyak nyer habuk. last sekali aku update cerita mengenai Luna kesayangan aku mati :'(  *lap air mata *

Okay. Stop it. Now, according to the title. It's about "Terima Kasih Allah" bukan nyer aku tak pernah berterima kasih pada Allah untuk setiap rasa, deria yang aku rasa hari ini.. Tetapi ini untuk tatapan pembaca blog aku ni :D *bajet retis jap* hahaha~

MasyAllah. Terlanjur pulak, okay. Apa yang aku nak share kat sini. Pernah tak korang dengar. :

"Hidup ini ibarat roda. terkadang kita di atas, terkadang kita di bawah "

Pernah kan?? Itu main point aku dalam entri aku kali ini. Benar apa yang di kata kan itu. Kita akan merasa berada di atas. Macam mana kita merasa orang semua percaya kan kita, orang semua memerlukan kita, macam mana kita menjadi perhatian orang, macam mana kita menjadi yang terbaik dalam sesuatu itu, dan macam mana kita merasa di sayangi dan di kasihi. 

Apabila life kita berada di bawah pula, kita akan rasa, macam mana kita di benci, kita di hina, kita di ketepi kan demia kepentingan yang lain, macam mana kita di buang dari pandangan mereka seakan seperti kita ini, hanya lah bayang-bayang yang berjalan di hadapan mereka, macam mana kita merasa sakt bila di tinggalkan oleh mereka yang di kasih, macam mana bila kita menangis, merayu, meminta tolong tiada sesiapa di sisi kita. Itulah antara perasaan yang kita lalui tiap kali di bawah pula. 

Bila dapat pelbagai dugaan kita mula mengeluh;

"kenapa aku?!"
"kenapa aku yang kena?!"
"apa salah aku?!!"
"apa ni?!!! "
" Pergh!! S***l , &*^%$#@"

semua keluar kan?? tetapi fikir balik. Masa kita di atas. Pernah tak kita bersyukur? masa kita kat atas, penah tak kita bersujud syukur pada Allah? masa kita senang dan bahagia atau di beri rezeki yang mura, ada ucapkan Allahamdulilah?? 

Fikir balik.!

Kita sendiri yang lupa Allah bila kita bahagia. Kita sendiri yang lupa daratan bila kita merasa hebat sebentar, kita sendiri yang lupa dari mana datang nyer semua ini. Semua salah kita.. Bukan salah orang lain. Allah beri kita dugaan atau ujian tanda DIA ingin menyedar kan kita. Suapaya kita tak pergi jauh, supaya kita tak jatuh dalam kepalsuan dunia ini. Supaya kita tahu kehidupan abadi kita di Akhirat. Suapay kita sedar, Liang lahad yang bakal kita huni nanti. Dan kita umat Nya, kerap kali mengeluh dan mempersoalkan setiap ujian Allah itu.

Dan percaya lah cakap aku ini, selepas ujian atau dugaan yang Allah beri jangan pernah putus asa. *walaupun aku sebelum ni hampir nak give up * Jangan kita putus asa. Biasa lah, selepas ribut taufan yang mendatang pasti ada pelagi yang mengindahkan awan. Kannn??? Macam tu lah kehidupan kita. Apabila kita percaya kan Allah yang satu. Pasti ada ganjaran bagi kita. Macam kita kerja. Kita kerja keras then dapat upah. Upah itu lah ganjaran nya. Macam tu Allah beri pada kita. 

Setiap yang terjadi ada hikmah nya... 

Sebab itu, kita jangan pernah putus asa dengan ujian Allah. Tetapi berdoa pada Allah, minta di kuat kan Iman dan hati kita untuk menerima setiap ujian ini. dan.. Kepercayaan pada Allah perlulah kuat! Jangan lemah kan !

So, apa kata pejam mata sekejap. Fikir balik. Pernah ke kita bersyukur pada Allah untuk setiap kebahagian hari ini. *chill jap* kalau tak, why dont we just sit back and rilex and dont forget to said Allahamdulilah Thanks Allah for whole of my life :D

Terima Kasih Allah untuk mereka ini : 
 

Shahbudin's and Mazlinah's Family


*kepada friends aku yang selalu sudi menanah kan telinga untuk mendengar luahan isi hati aku.
The Gegurls :P
My Army :P

My moment :P
 *tetibe*
My Time aka En.Hero :P

aik?! haha~ "my time" boleh ar.. hahaha~ 

*Minta maaf kalau aku tak letak pic korang yang tak de dalam ni. Minta maaf zahir yer... bukan sengaja atau tak sengaja.. :D 


Saturday, January 12, 2013

Dear Luna

Assalamualaikum…

Dear Luna,
I'm know. I always busy with my college and always get tired when I'm home. And sometimes I don't have the time to spend with you. I was really sorry sayang.  I love you so much sayang. 

I still remember how was strong you are before this! After you get bite from one of my cat. I was really sad on that time. I was at college on that time. I got a call from my mum said you had bited with silverstone (one of my cat) and I was really shocked at that time. Terus risau sgt pasal Luna. Dapat call petang tu, habis kelas terus balek nak tgk Luna. You on that time was really stronger. Mama really proud of you sayang. Macam mana mama lepas kan Luna dlam bilik. And bagi Luna jalan dalam bilik. Then Luna sesat, I called you many times, suddenly I heard your voices.! Suara Luna dalam sakit, directly I go to you and take you.

My mum always adviced me, jangan cium Luna or whatever. But, I don't care at all. Everytime I changed your bed I never put you back dalam sangkar. I bring you to taman, untuk jalan2. Tak pun I just let you play in my room. Bila sesat I called you back then Luna will answered it. 

Hurmmm. Now you gone. I'm sorry sebab tak cari kan pasangan untuk Luna. Tak sempat nak cari kan. Sorry Luna. Luna mesti nak ada anak kan?? Sorry sgt xdpt carikan untuk Luna.

Luna sayang.
Thanks dapat temankan mama almost one and half year. Thanks for playing with me. Mama mandikan Luna pun, Luna tak marah. Thanks sayang. Kita jumpe kat akhirat. I REALLY LOVE YOU SAYANG. WE GONNA MEET AT AKHIRAT. INSYAllah.