Sunday, January 20, 2013

Terima Kasih Allah :')

Assalamulaikum.

Okay fine,  aku tahu dah lama sangat tak update blog. dah berhabuk sangat dah ni. nak tipu jap. *fuhh! fuhh!* banyak nyer habuk. last sekali aku update cerita mengenai Luna kesayangan aku mati :'(  *lap air mata *

Okay. Stop it. Now, according to the title. It's about "Terima Kasih Allah" bukan nyer aku tak pernah berterima kasih pada Allah untuk setiap rasa, deria yang aku rasa hari ini.. Tetapi ini untuk tatapan pembaca blog aku ni :D *bajet retis jap* hahaha~

MasyAllah. Terlanjur pulak, okay. Apa yang aku nak share kat sini. Pernah tak korang dengar. :

"Hidup ini ibarat roda. terkadang kita di atas, terkadang kita di bawah "

Pernah kan?? Itu main point aku dalam entri aku kali ini. Benar apa yang di kata kan itu. Kita akan merasa berada di atas. Macam mana kita merasa orang semua percaya kan kita, orang semua memerlukan kita, macam mana kita menjadi perhatian orang, macam mana kita menjadi yang terbaik dalam sesuatu itu, dan macam mana kita merasa di sayangi dan di kasihi. 

Apabila life kita berada di bawah pula, kita akan rasa, macam mana kita di benci, kita di hina, kita di ketepi kan demia kepentingan yang lain, macam mana kita di buang dari pandangan mereka seakan seperti kita ini, hanya lah bayang-bayang yang berjalan di hadapan mereka, macam mana kita merasa sakt bila di tinggalkan oleh mereka yang di kasih, macam mana bila kita menangis, merayu, meminta tolong tiada sesiapa di sisi kita. Itulah antara perasaan yang kita lalui tiap kali di bawah pula. 

Bila dapat pelbagai dugaan kita mula mengeluh;

"kenapa aku?!"
"kenapa aku yang kena?!"
"apa salah aku?!!"
"apa ni?!!! "
" Pergh!! S***l , &*^%$#@"

semua keluar kan?? tetapi fikir balik. Masa kita di atas. Pernah tak kita bersyukur? masa kita kat atas, penah tak kita bersujud syukur pada Allah? masa kita senang dan bahagia atau di beri rezeki yang mura, ada ucapkan Allahamdulilah?? 

Fikir balik.!

Kita sendiri yang lupa Allah bila kita bahagia. Kita sendiri yang lupa daratan bila kita merasa hebat sebentar, kita sendiri yang lupa dari mana datang nyer semua ini. Semua salah kita.. Bukan salah orang lain. Allah beri kita dugaan atau ujian tanda DIA ingin menyedar kan kita. Suapaya kita tak pergi jauh, supaya kita tak jatuh dalam kepalsuan dunia ini. Supaya kita tahu kehidupan abadi kita di Akhirat. Suapay kita sedar, Liang lahad yang bakal kita huni nanti. Dan kita umat Nya, kerap kali mengeluh dan mempersoalkan setiap ujian Allah itu.

Dan percaya lah cakap aku ini, selepas ujian atau dugaan yang Allah beri jangan pernah putus asa. *walaupun aku sebelum ni hampir nak give up * Jangan kita putus asa. Biasa lah, selepas ribut taufan yang mendatang pasti ada pelagi yang mengindahkan awan. Kannn??? Macam tu lah kehidupan kita. Apabila kita percaya kan Allah yang satu. Pasti ada ganjaran bagi kita. Macam kita kerja. Kita kerja keras then dapat upah. Upah itu lah ganjaran nya. Macam tu Allah beri pada kita. 

Setiap yang terjadi ada hikmah nya... 

Sebab itu, kita jangan pernah putus asa dengan ujian Allah. Tetapi berdoa pada Allah, minta di kuat kan Iman dan hati kita untuk menerima setiap ujian ini. dan.. Kepercayaan pada Allah perlulah kuat! Jangan lemah kan !

So, apa kata pejam mata sekejap. Fikir balik. Pernah ke kita bersyukur pada Allah untuk setiap kebahagian hari ini. *chill jap* kalau tak, why dont we just sit back and rilex and dont forget to said Allahamdulilah Thanks Allah for whole of my life :D

Terima Kasih Allah untuk mereka ini : 
 

Shahbudin's and Mazlinah's Family


*kepada friends aku yang selalu sudi menanah kan telinga untuk mendengar luahan isi hati aku.
The Gegurls :P
My Army :P

My moment :P
 *tetibe*
My Time aka En.Hero :P

aik?! haha~ "my time" boleh ar.. hahaha~ 

*Minta maaf kalau aku tak letak pic korang yang tak de dalam ni. Minta maaf zahir yer... bukan sengaja atau tak sengaja.. :D 


Saturday, January 12, 2013

Dear Luna

Assalamualaikum…

Dear Luna,
I'm know. I always busy with my college and always get tired when I'm home. And sometimes I don't have the time to spend with you. I was really sorry sayang.  I love you so much sayang. 

I still remember how was strong you are before this! After you get bite from one of my cat. I was really sad on that time. I was at college on that time. I got a call from my mum said you had bited with silverstone (one of my cat) and I was really shocked at that time. Terus risau sgt pasal Luna. Dapat call petang tu, habis kelas terus balek nak tgk Luna. You on that time was really stronger. Mama really proud of you sayang. Macam mana mama lepas kan Luna dlam bilik. And bagi Luna jalan dalam bilik. Then Luna sesat, I called you many times, suddenly I heard your voices.! Suara Luna dalam sakit, directly I go to you and take you.

My mum always adviced me, jangan cium Luna or whatever. But, I don't care at all. Everytime I changed your bed I never put you back dalam sangkar. I bring you to taman, untuk jalan2. Tak pun I just let you play in my room. Bila sesat I called you back then Luna will answered it. 

Hurmmm. Now you gone. I'm sorry sebab tak cari kan pasangan untuk Luna. Tak sempat nak cari kan. Sorry Luna. Luna mesti nak ada anak kan?? Sorry sgt xdpt carikan untuk Luna.

Luna sayang.
Thanks dapat temankan mama almost one and half year. Thanks for playing with me. Mama mandikan Luna pun, Luna tak marah. Thanks sayang. Kita jumpe kat akhirat. I REALLY LOVE YOU SAYANG. WE GONNA MEET AT AKHIRAT. INSYAllah.