Monday, October 24, 2016

I hope

I hope you know. 

That I still miss you. 

And all our memories together. 

Thank you for making me happy eventho for a while. 

Sunday, October 2, 2016

-cerai-

Kalau parents yg mmg dri kecik tgk kita membesar, faham dah setiap cara kita. Bila die marah or nasihat benda yg salah. Kita akan memberontak sb tu ape yg kita suka. Tp dorg tak pernah jemu utk nasihat dan marah kau smpai kau hadam benda tu dan terima nasihat dorg. Akhirnya,  kau sendiri amik keputusan untuk berubah atas usaha nasihat and marah parents kau ni. 

Bila kahwin, suami adalah org yg kita kena patuh setiap tutur kata dia. Kehendak dia semua kau kena patuh.  Kau tak boleh lawan.  Sb syurga kau di bwah tapak kaki dia. 

Tapi,  boleh kah dia sesabar parents kita untuk terus nasihat kita tanpa jemu? 

Suami. 

Dia orang luar.  Dia tak tau macam mana kau di lahirkan.  Macam mana rupa kau masa di lahirkan.  Macam mana kau cuba untuk mengingatkan diri kau nama kau siapa.  Dan dia jugak tak tau macam mana reaksi kau untuk tiap kali orang mengaju kan soalan "nama siapa? "

Die juga. 
Tak tau macam mana kau bila dh memberontak benda yg kau tak suka die paksa untuk suka kan.  Perkara yg kau benci untuk buat kan.  Kau terpaksa buat kan. 

Sama juga kita. 
Aku sendiri tidak tahu macam mana dia tertanya soal baligh lelaki seusia dia bagaimana? 
Aku jugak tidak pernah melihat die jatuh bangun tika baru belajar berjalan. 
Tidak jugak aku. 

Boleh ke dia tanpa alasan untuk terus menasihati aku untuk terus jadi terbaik? 
Lafaz " insyaAllah saya akan jadi suami yang terbaik utk awk.  Bimbing awk ke jalan yg benar smpai akhirat. "

Lepas tahu aku jenis kentut merata dan jenis tidur mengigau teruk. Jenis suka korek idung sental kat dinding. Tak kira lagi Jenis suka sendawa kuat tak kira tempat.

 
Lima tahun lepas tu.  . . . .

-cerai-